Nieuws

"We leerden het verschil tussen kijken en zien"

Daniel als observator Beelden van Kwaliteit_aangepast

De observatoren spelen een onmisbare rol in een Beelden van Kwaliteit-traject. En het mooie is, ook de mensen die bij zorgorganisaties wonen hebben vaak een goede kijk op zorg. Zoals Daniël van Leersum. Hij woont al 30 jaar bij de Raphaëlstichting en is sinds een jaar co-observator bij Beelden van Kwaliteit-trajecten. Daarnaast werkt hij in de hoveniersploeg op een woonzorgterrein, helpt hij als vrijwilliger een mevrouw met haar tuin én is hij vicevoorzitter van de Centrale Cliëntenraad. Een ondernemende man dus. In dit interview vertelt Daniël alles over zijn taak als co-observator.

Hoe ben je observator geworden?

"Mijn teamleider liet me een oproep zien voor de opleiding en dacht dat het iets voor mij zou zijn. Ik vond het interessant en het gaf me ook afleiding van alle nare dingen die er in de wereld gebeuren."

Hoe heb je de opleiding ervaren?

"Ik deed de opleiding samen met twee andere bewoners van de Raphaëlstichting en we hebben veel geleerd. We leerden het verschil tussen kijken en zien. We oefenden met observeren op werkplaatsen en met het opschrijven van wat we zagen. Je kunt alleen opschrijven wat je echt ziet. Soms gebeurt er veel tegelijk en dan moet je kiezen wat je opschrijft, want je kunt niet alles opschrijven. We oefenden ook met schrijven. Ik kan al goed werken met steekwoorden. Bij het maken van het verslag krijg ik wat hulp."

"Je kunt alleen opschrijven wat je echt ziet."

Hoe vaak heb je al geobserveerd?

"Ik heb twee keer geobserveerd. Eén keer tijdens de lunch op een woongroep en één keer in een winkelwerkplaats. Het was interessant om de sfeer en de verschillen te zien. Tijdens de lunch gebeurde er veel. Ik vond het mooi om te zien dat de begeleiders de bewoners veel vrijheid gaven, zoals waar ze wilden eten. In de werkplaats was het rustiger omdat er niet zoveel klanten waren."

Na de observaties vinden er reflectiegesprekken plaats met teams die geobserveerd zijn. Dit zijn positieve, waarderende gesprekken. Ook die gesprekken heeft Daniël al een keer bijgewoond.

Kun je je nog herinneren welke waardering je hebt gegeven?

"Het was goed om te zien dat deelnemers goed zelfstandig konden werken, dat heb ik gezegd. De teamleden vertelden toen dat ze elke dag overleg hebben over de taken. Dat had ik niet gezien, want ik kwam later observeren. Zo krijg je een completer beeld."

"Ik vond het mooi om te zien dat de begeleiders de bewoners veel vrijheid gaven, zoals waar ze wilden eten."

Wat zou je tegen andere bewoners of cliënten die bij zorgorganisaties wonen willen zeggen die misschien ook observator willen worden?

“Belangrijk is dat je tijd hebt. Ook moet je het leuk vinden om naar de teams toe te reizen."

Hoe zie je jouw toekomst als observator?

"Ik vind het fijn om bij te dragen aan de kwaliteit. We kunnen niet alle problemen in de wereld oplossen, maar we kunnen wel ons steentje bijdragen. Ik ben nieuwsgierig naar andere plekken om te observeren en te kijken hoe het daar gaat."

Meer weten over hoe het is om observator te zijn? Ook observator Elionora vertelt. Wil je ook observator worden en meer weten? Zoek contact.

Lees het verhaal van Elionora

Gerelateerde items

"We leerden het verschil tussen kijken en zien"

De observatoren spelen een onmisbare rol in een Beelden van Kwaliteit-traject. En het mooie is, ook de mensen die bij zorgorganisaties wonen hebben vaak een goede kijk op zorg. Zoals Daniël. Hij woont al 30 jaar bij de Raphaëlstichting en sinds een jaar is hij co-observator bij Beelden van Kwaliteit-trajecten.

Nieuws

Daniel als observator Beelden van Kwaliteit_aangepast

“We mogen meer stilstaan bij dat we het goed doen”

Dit team van SIG zag in een Beelden van Kwaliteit traject wel een leuke uitdaging. Teamlid Fay: “We waren wel benieuwd naar Beelden van Kwaliteit. We wisten al wel dat we een sterk team zijn en dat onze lat hoog ligt. Maar we wilden wel weten wat iemand van buitenaf misschien nog zou zien ter verbetering. Zodat we daar nog aan konden werken."

Ervaring

Beelden van Kwaliteit_DSC08170-min

“We zijn als team veel hechter geworden...”

Ondanks dat er aan het begin van dit Beelden van Kwaliteit traject niet echt een concreet ‘probleem’ was waaraan ze wilden werken, heeft dit team van Zorgverlening Het Baken er toch veel aan gehad.

Ervaring

Zorgverlening Het Baken locatie Hoenwaard Hattem_DSC06192

Vrijwilligers aan de slag als observator voor Beelden van Kwaliteit

Binnen de zorgorganisaties waarmee we Beelden van Kwaliteit vormgeven zijn een aantal collega’s opgeleid als observator, maar dit blijkt helaas niet altijd te combineren met hun andere werkzaamheden. We zijn daarom op zoek gegaan naar een nieuwe mogelijkheid: het werven van vrijwilligers voor deze mooie taak. En met succes!

Nieuws

Elionore Beelden van Kwaliteit 1 (med-res)

"Je bent je niet bewust van hoe je in contact bent met bewoners. Je leeft zo in de hectiek van de dienst."

"Er is heel erg ingezoomd en er is met een helikopterview gekeken. De 'kanten' zijn los geobserveerd. Per kant hebben verschillende observatoren een dagdeel meegelopen, tijdens verschillende diensten. In de ochtend, tussen de middag en tijdens de avonddienst.

Ervaring

Beelden van Kwaliteit_DSC08278-min

“Het was voor veel medewerkers wel een verrassing om zoveel positieve feedback te krijgen.”

"Toen we er voorlichting over kregen, merkte ik in het team wat terughoudendheid; ze vonden het vooral spannend. Je maakt je kwetsbaar; je laat toch in je keuken kijken."

Ervaring

Beelden van Kwaliteit_DSC08204-min